Skip to content Skip to footer

Malullük Aylığı Bağlanabilmesi İçin Süreç Nasıl İşler?

  1. Sigortalı veya hak sahibi çocuk kendisine malullük aylığı bağlanması veya sağlık yardımı almak için kurumdan talepte bulunur.(Önceden alınmış bir sağlık kurlu raporu varsa tespit talebinde bulunan sigortalıların talep tarihinden önceki 6 ay içerisinde, başka birisinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engellilik tespiti yapılacak çocukların ise süre sınırı olmaksızın, Kurumca yetkilendirilmiş devlet hastaneleri, eğitim araştırma hastaneleri, üniversite hastanelerinden almış oldukları sağlık kurulu raporları değerlendirilmek üzere Kurum sağlık kuruluna gönderilecektir)
  2. Sigortalının talebi üzerinde kendisi, bir eğitim ve araştırma hastanesine sağlık kurulu raporu temini için sevk edilir.Primi ödenmiş 1800 günü olmakla birlikte prim ve prime ilişkin borcu olan sigortalıların sevk masrafları 05/12/2017 tarihine kadar kendilerince karşılanmaktaydı, 05/12/2017 tarihinden sonra Kurumca karşılanmaktadır.

    Primi ödenmiş gün sayısı 1800 günden az olan veya borçlanma ile 1800 günü tamamlayacak sigortalılar, borçlanma bedellerinin veya prim borçlarının ödenmesi beklenmeden sevk işlemi yapılacak ancak, masraflar kendilerince karşılanacak.

    Sigortalı borcunu ödedikten sonra söz konusu masrafları belgelemesi durumunda, masraflar kendilerine ödenir.

    Sevk işlemleri, sigortalının en son bağlı bulunduğu ünite tarafından yapılacaktır.

    Sigortalılar ve hak sahibi çocukları, ikamet ettikleri illerde bulunan devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve üniversite hastanelerine sevk edilir.

    Yoğun bakımda tedavisi devam eden ve başka bir hastaneye nakli hayati risk taşıyanlar yatmakta olduğu hastanelere sevk edilir.

    Meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücü kaybı oranları tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarının düzenlenmesi için, Sağlık Bakanlığı meslek hastalıkları hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve üniversite hastanelerine sevk yapılır.

  3. Hastane tarafından düzenlenen rapor kurumumuza intikal eder. Düzenlenen rapor sigortalıya elden verilmez.Hastane tarafından düzenlenen raporun kurumumuza intikal süresi ortalama 20-30 gün arasındadır.
  4. Kuruma intikal eden rapor kurum sağlık kurulunca değerlendirilmek üzere ilgili sağlık kurulumuza gönderilir.Kurum sağlık kurulunca raporun değerlendirilip merkezimize intikal süresi ortalama 30-40 gün arasındadır.

    Yüksek Sağlık kurulunca karar verilmeden önce ek rapor veya belge istenebilir.

  5. Kurum Sağlık Kurulunun vermiş olduğu karar olumsuz ise sigortalı raporunun yeniden değerlendirilmesi için talepte bulunduğu merkez/il müdürlüğüne itiraz edebilir. İtiraz sonucu rapor ve diğer belgeler Kurumun Ankara da bulunan Yüksek Sağlık kuruluna gönderilir.Yüksek Sağlık kurulunca karar verilmeden önce ek rapor veya belge istenebilir.

    Kurum Yüksek Sağlık Kurulunca raporun değerlendirilip merkezimize intikal süresi ortalama 40-50 gün arasındadır.

  6. Kurum Yüksek Sağlık Kurulunca verilen karar kesindir. İtiraz söz konusu değildir. Sigortalı ancak mahkeme yoluna gidebilir.
  7. Maluliyet oranı Kurum Sağlık Kurullarınca belirlenir. Bu oran ağır düzeyde veya iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu %60 ve üzerinde belirlenmiş ise sigortalıya maluliyet aylığı bağlanır. Bu oran %60’ın altında ise kişiye maluliyet aylığı bağlanmaz.
  8. Maluliyet sevk işlemlerinde sigortalının en son çalışmış olduğu merkez/il müdürlüğünce sevk işlemleri yapılır.
  9. Kişi en son talepte bulunduğu merkezden önce başka bir merkez/il den talepte bulunmuş ise ilk müracaat ettiği merkeze/il’ e yönlendirilir ve ilk müracaatının sonuçlanmasını beklemesi istenir.

Malullük aylığı bağlanma şartları;

İlk işe girdiği tarih ile aylığının bağlanacak olduğu tarih arasında en az on yıldan beri sigortalılık süresini doldurmuş olması gerekir.

Maluliyet sevkleri, için kişilerin 10 yıllık sigortalılık süresi olup olmadığına bakılmaksızın sevk işlemleri yapılır, 10 yıllık süreye sağlık kurulunun değerlendirmesinden sonra kurul kararına göre bakılır.

Toplam olarak 1800 gün yaşlılık, malullük, ölüm sigortası primi olması gerekir,

Sigortalı aşka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul ise 10 yıllık sigortalılık süresi aranmaz sadece 1800 gün yaşlılık, malullük, ölüm sigortası priminin ödenmiş olması yeterlidir.

Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan veya Bağ-Kurlu ise işyerini kapattıktan veya devrettikten sonra emeklilik talep belgesi doldurması gerekir.

Not: Bağkur kapsamında olanların ayrıca kuruma kendi sigortalılığı nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.

Yorum Yazın

Üste Çık